En simulator er software – et computerprogram - der får din virtuelle figur på skærmen til at bevæge sig, når du træder i pedalerne. Simulatoren justerer også modstanden i din hjemmetræner, så når du kører opad på skærmen, øges modstanden ligesom på landevejen - dette gør oplevelsen livagtig og sammenlignelig med en tur udenfor. Dog skal det siges, at du faktisk kan bede de fleste simulatorer om at være lidt blid ved dig, når du rammer en skarp stigning ved at justere i indstillingerne.
Simulatoren styrer altså belastningen på din hjemmetræner, så den matcher den rute, du kører, og farten simuleres ud fra din vægt, stigning, watt, vind (virtuel) osv. De fleste simulatorer giver også mulighed for chat og kommunikation med dem du kører med og imod, og du kan endda vælge træningsprogrammer fra eksempelvis din Garmin-enhed, trainingpeaks eller lignende til at styre belastningen.
Som ny i e-cyklinguniverset kan det være svært at vælge imellem de muligheder der er på markedet. I Danmarks Cykle Union tilbyder vi lige nu løb på Zwift og Bkool - og valget af simulator er i høj grad en smagssag.
Zwift
Zwifts simulator er én af dem, der har vundet størst indpas blandt brugere de seneste par år. Med brugere fra mere end 150 lande er det blevet en yderst populær træningsplatform, og Zwift kan markere sig ved at have alt fra motionister til professionelle som aktive brugere.
I selve programmet tilbyder Zwift et væld af muligheder, som vi ikke går i dybden med her, men der er muligheder for både ”social rides” og konkurrencer.
Vælger du ”Just ride”-funktionen, vil du få mulighed for at køre i én af Zwifts virtuelle verdener, der skifter fra ugedag til ugedag. I den verden, du vælger at køre i, er det muligt at vælge specifikke ruter eller blot udforske på egen hånd. Du kan også vælge strukturerede work-outs, hvis du ønsker at træne specifikt efter et mål, eller du kan vælge imellem flere forskellige konditionstests, herunder Functional Threshold Power (FTP).
Zwift-brugere roser hyppigt platformens pointsystem. Man optjener ”Drops” – point - som kan konverteres til at købe nyt "online-udstyr" i form af cykler, tøj, sko, solbriller og meget andet. Dernæst er der et pointsystem, der honorerer dig for antallet af kørte kilometer, og man vil stige i level i takt med de kilometer, man får tilbagelagt. Et nyt level er også lig med flere fordele og adgange til ruter, tøj og lignende.
Zwift er kompatibel med Strava, så man uden problemer kan få alle sine online-ture fra Zwift-universet logget samme sted som de øvrige cykelture.
Zwift tilbyder en gratis 7-dages prøveperiode
- tilmeld dig via Danmarks Cykle Union og få flere fordele
Bkool
Bkool har været på markedet længere end Zwift og har også en stor plads blandt brugere fra mange forskellige lande verden over. Bkool har et lidt anderledes setup end Zwift med mere fokus på video-ruter og muligheden for selv at optage samt uploade egne ruter til platformen og dermed køre IRL ("virkelige") sessions online. Dernæst er der mulighed for at køre disse ruter i 3D med og mod andre Bkool’ere og med publikum langs ruten, der hjælper dig på vej.
Der er et utal af forskellige ruter at vælge imellem og en søgefunktion til at støtte i valget af den rette rute - uanset om det skal være 3D, video eller en rute, som illustreret via kort-funktion, er der noget for alle præferencer.
Work-outs og strukturerede træninger kan også benyttes i platformen, og det er muligt at følge programmer med video af instruktøren direkte i programmet.
Bkool-brugere fremhæver flere motiverende funktioner i programmet, men særligt video-ruter og mulighederne i de klassiske "velodrom"-discipliner er i høj kurs.
Uanset om man ønsker at dyste mod sig selv eller andre, er det altid muligt i Bkool, da man kan vælge at planlægge en rute og tilføje virtuelle konkurrenter - ”ghosts” - som kan være tider, man selv tidligere har kørt på samme rute, eller tider fra kammerater og konkurrenter.
Har man bare brug for en virtuel træningsmakker at køre med, så kan platformen også hjælpe, hvis blot man tilføjer en ”trænings-bot”. Hvis man foretrækker at køre ruter med specifikke cykelvenner, uden deltagelse af andre ryttere, er dette også en mulighed i Bkool, da man kan oprette løb beskyttet af adgangskode, som kun deltagerne af løbet vil få.
Bkool er også integreret med Strava, hvis man ønsker at uploade sine ture.
Bkool tilbyder, ligesom Zwift, at man kan prøve programmet gratis før du eventuelt vælger at tegne abonnement
- tilmeld dig via Danmarks Cykle Union og få flere fordele
Øvrige simulatorer
Zwift og Bkool erblot to af de tilgængelige simulatorer i skrivende stund. Der er formentlig allerede endnu flere på vej.
Du kan læse mere om nogle af de andre på markedet via dette eksterne link (artiklen er på engelsk) og selv gå på opdagelse i hvilken der passer bedst til dig og dine behov.