Mountainbike
Kom i gang med DCU MTB-løb
Kom i gang med DCU MTB-løb
Når du er klar til at kaste dig ud i mountainbike-disciplinen i regi af Danmarks Cykle Union (DCU), er her en kort guide til, hvordan du kommer i gang:
- Bliv medlem af en DCU-klub
Det første, du skal gøre, er at finde en lokal DCU-klub, der tilbyder MTB, og melde dig ind i klubben. Der er mange klubber rundt om i landet, så det er bare med at finde én, der ligger tæt på rent geografisk, og som passer til dig og dit niveau. - Indløs en licens ved DCU
Når du er medlem af en klub, skal du ansøge om en licens ved DCU. Det gør du ved at logge ind på DCU’s medlemsside. Licensen giver dig adgang til at deltage i officielle DCU-løb og konkurrencer. - Tilmeld dig løb
Med dit klubmedlemskab og licens på plads, er du klar til at tilmelde dig MTB-løb! Det gør du gennem DCU's tilmeldingsmodul, som findes på forbundets hjemmeside. Her udvælger du de løb, du gerne vil køre, ligesom du har mulighed for at danne dig et overblik over kommende events og konkurrencer.
Husk der er en række regler om udstyr og om cyklen, som du skal være bekendt med, inden du kan deltage i DCU-løb. Den nødvendige information findes på DCU's hjemmeside, men du kan naturligvis også spørge om råd i din klub.
Konkurrencestrukturen i DCU MTB
Konkurrencestrukturen i DCU MTB
Shimano MTB Liga
Løbsstrukturen for mountainbike (MTB) i regi af Danmarks Cykle Union (DCU) er bygget op omkring en samlet løbsserie, kendt som Shimano MTB Ligaen. Ligaen består af 5-6 afdelinger, hvor ryttere i alle klasser kæmper om point. Når alle afdelinger er afviklet, kåres en samlet vinder i hver enkelt klasse. Det betyder, at både elite og bredde konkurrerer gennem en hel sæson, hvor der løbende samles point sammen til en endelig stilling.
For de yngre aldersklasser, U11- til U15-klasserne, har DCU indarbejdet teknikøvelser i hver enkelt afdeling. Teknikøvelserne udgør et vigtigt element, da de også tæller med i den samlede stilling, hvorved de yngste og yngre ryttere både udfordres på teknik og konkurrenceevne gennem en hel sæson.
Udover Shimano MTB Ligaen afholder DCU-klubberne også enkeltstående løb, som ryttere kan deltage i uden for den samlede MTB-liga. Du kan – som det også er tilfældet for MTB-liga-løbene – tilmelde dig disse løb via DCU’s tilmeldingsmodul her på hjemmesiden.
DM
Ud over MTB-liga-løbene og de enkeltstående løb, afvikler DCU også tre officielle/uofficelle Danmarksmesterskaber i MTB. Disse mesterskaber inkluderer de tre mest populære discipliner:
XCO (Olympisk Cross Country)
XCC (Short Track)
XCM (Marathon)
Mesterskaberne afvikles i de fleste klasser, så ryttere på forskellige niveauer og aldersgrupper kan deltage og konkurrere om DM-titlerne. Der uddeles kun DM-trøjer i UCI-klasserne U19 og Elite.
XCO, Cross Country, er den olympiske disciplin, som byder på tekniske og fysisk krævende baner, der virkelig tester og udfordrer rytternes kapacitiet på mange parametre.
XCC, Short Track, er en mere kortvarig og mere intens disciplin, hvor rytternes hurtighed og eksplosivitet på en kort bane spiller den største rolle, idet de tekniske aspekter her fylder mindre.
XCM, Marathon, er for de udholdende cykelryttere, da der her køres længere distancer, som stiller krav til en solid fysisk samt mental styrke.
Klasseinddeling
I Shimano MTB Ligaen under DCU konkurreres der både aldersopdelt og kønsopdelt, hvilket giver ryttere i alle aldre og på alle niveauer mulighed for at konkurrere på lige vilkår. Klasserne er inddelt i U11, U13, U15, U17, U19 og Elite for både herre- og dameklasserne. Dette system sikrer, at alle deltagere, uanset alder og køn, kan konkurrere mod jævnaldrende og skabe fair cykelløb henover en spændende sæson.
Den alders- og kønsopdelte struktur giver samtidig unge rytterne mulighed for at vokse med deres sport, da de følger de respektive klasser op gennem årene, indtil de når Eliteklassen. Det fremmer udviklingen og skaber en god progression, hvor rytterne kan se deres egne fremskridt og opleve relevant konkurrence hele vejen op gennem klasserne.
For de yngre klasser (U11, U13 og U15) spiller teknikøvelserne også en vigtig rolle, da de er en fast bestanddel af hver afdeling, og da de tæller med i den samlede stilling. Dette bidrager til en god balance mellem teknik og konkurrenceerfaring, som er essentiel for udviklingen af de unge ryttere.
Talentudviklingspyramiden
Talentudviklingspyramiden
Danmarks Cykle Unions talentprogram er opbygget efter retningslinjerne fra Danmarks Idrætsforbund (DIF) for aldersrelateret træning (ATK) og langsigtet udvikling. Vi har valgt at følge denne model, fordi forskning viser, at denne tilgang skaber de bedste betingelser, når målet er at udvikle verdensklasseatleter.
At opbygge en topatlet er en proces, der kræver tid og tålmodighed. Det handler ikke kun om at forbedre fysiske præstationer, men også om at skabe en solid motivation, som varer ved gennem mange år og ultimativt en lang karriere. Ved at arbejde ud fra DIF’s retningslinjer for aldersrelateret træning, sikrer vi, at vores udøvere får den rette træning på de rigtige tidspunkter i deres udvikling.
Vi ønsker, at talenterne bevarer deres glæde og drivkraft gennem et helt udviklingsforløb – fra de første træningspas til internationale konkurrencer. Således at de har det fundament, der kræves, for at de er i stand til at udnytte deres fulde potentiale.
Vi arbejder målrettet på at skabe stærke træningsmiljøer, der understøtter vores udøveres udvikling hele vejen fra klubniveau til landshold. Udviklingen starter i klubberne, hvor udøverne har deres daglige træning, og hvor de skaber fundamentet for deres videre udvikling. Her skabes den grundlæggende glæde og motivation for sporten.
Senere, når udøverne indgår i talentprogrammet, intensiveres træningen, hvorved deres præstationsevne udvikles yderligere. Til sidst, på landsholdet, samler vi de dygtigste udøvere, som i konkurrencer repræsenterer Danmark og dansk cykelsport på højeste internationale niveau. I hele processen bevarer vi den stærke forankring i klubmiljøerne, da vi tror på, at den tætte forbindelse til klubberne er afgørende for en bæredygtig og langsigtet udvikling af verdensklasseatleter.
U19-landsholdet
U19-landsholdet
U19-landsholdet i mountainbike (MTB) består af en talentfuld bruttogruppe på omkring 8-12 ryttere. Gruppen er håndplukket og udvalgt pga. deres potentiale til at udvikle sig og præstere på den internationale scene. Til hver konkurrence udtages 5-8 ryttere, afhængigt af logistik og økonomi, hvilket sikrer, at der stilles med et stærkt hold, samtidig med at der tages et nødvendigt hensyn til ressourcerne.
Løbsprogram
U19-landsholdet deltager årligt i 3-4 konkurrencer ud over de internationale mesterskaber, EM og VM, hvilket giver landsholdsrytterne en række muligheder for at måle sig med den internationale elite i aldersklassen. Der prioriteres konkurrencer i Junior Series-kategorien, da disse niveauet her er så højt, at det anses for ideelt for rytternes videre udvikling. Dette løbsprogram tilfører rytterne værdifuld erfaring med at konkurrere i forskellige terræner og under forskellige forhold.
Fokus på udvikling og kompetenceopbygning
Fokus på U19-landsholdet er udvikling og opbygning af de kompetencer, der kræves for at konkurrere på højeste plan internationalt. I stedet for at målsætte medaljer, er fokus rettet mod processerne og mod at arbejde med at gøre sig umage på alle de nødvendige parametre. Vi arbejder målrettet på at skabe et miljø, hvor rytterne har mulighed for at udfordre sig selv, forbedre deres færdigheder og opbygge den nødvendige erfaring i forhold til at kunne præstere på topniveau i fremtiden. Med denne tilgang sigter vi mod at skabe en base af kompetente og robuste ryttere, der er forberedte til fremtidige udfordringer i deres elitekarrierer.
Udvælgelsen til landsholdet
Udvælgelsen til U19-landsholdet i MTB sker på baggrund af rytternes resultater i Shimano MTB Ligaen samt andre konkurrencer, hvor det forventes et internationalt sammenligneligt niveau. Rytterne udtages med udgangspunkt i deres præstationer, men der anlægges også et større perspektiv, da vi gerne vil give en række ryttere muligheden for at prøve sig selv af i internationale felter. Udtagelserne tilpasses den enkelte rytters styrker og kompetencer i forhold til den specifikke konkurrences opbygning og karakter. Der lægges stor vægt på den enkeltes samlede potentiale og herunder vedkommendes indstilling til sporten. Vi holder øje med ryttere, der udviser et stort og stærkt engagement, et betydeligt udviklingspotentiale samt viljen til at arbejde målrettet mod at nå det næste niveau. På den måde sikrer vi, at holdet består af dedikerede ryttere, der både har det tekniske niveau og den mentale indstilling til at trives i et udviklingsorienteret landsholdssetup.
Træningsanbefalinger
Træningsanbefalinger for MTB
Find træningsanbefalingerne her.
- Træningsvolumen og periodiseringen af træningsvolumen er primær, og periodiseringen er lavet med udgangspunkt i deltagelse i MTB ligaen og DM XCO. Hvis den enkelte rytter har andre sæsonmål, bør periodiseringen tilpasses derefter. Det anbefales, at den specifikke periodisering planlægges af træneren i nærmiljøet. Den lokale træner har altid mulighed for at kontakte trænerstaben, der arbejder med MTB Talent På Tværs, og derudover anbefales det, at den lokale træner, så ofte det er muligt, deltager på de annoncerede træningssamlinger regionalt/nationalt.
- Den relativt store andel landevejstræning følger med opbyggende basistræning på vejen i december, januar og februar samt med træningslejre. Jo mere konkurrencesæsonen nærmer sig, des mere skal fordelingen af træningsformerne hælde mod idrætsspecfikke pas (terræn).
- Vi anbefaler ikke differentiering af træningsvolumen for drenge og piger. Differentieringen kommer naturligt med den intensitet, der ydes i egne zoner.
- Hvis en rytter hidtil har befundet sig væsentligt under anbefalet træningsmængde på årsbasis, anbefales det, at progression frem mod årsnorm foregår adstadigt og kontrolleret. Der anbefales med andre ord IKKE for store spring i periodevis og årlig træningsmængde.
- Vi anbefaler, at restitutionstræning foregår på landevej eller på grusstier.
- Vi anbefaler, at der ikke udføres tekniktræning i forbindelse med restitutionstræningspas.
- I forhold til styrketræning, så anbefales det, at der henover vinteren arbejdes stigende progressivt med op til 2-3 pas ugentligt frem mod sæsonstart. Herefter anbefales et ugentligt vedligholdende pas, men også perioder med formopbygning med to styrketræningspas pr. uge.
MTB-udvalget
Ulrik Jørgensen
Udvalgsmedlem
✉ ulrikfj@gmail.com
Peter Savage
Udvalgsmedlem
✉ savage1@hotmail.dk