BMX Racing
BMX Racing disciplinen så dagens lys i de tidlige 1970'ere i USA, hvor børn, for at imitere deres motocross-idoler, begyndte at køre om kap på deres cykler på jordbaner. Heraf opstod navnet ”Bicycle MotoCross”, som senere blev til forkortelsen BMX. I dag er BMX Racing en etableret international cykelsportsdisciplin.
BMX Racing er en af cykelsportens mest intense sprintdiscipliner, hvor teknik, overblik og styrke skal gå op i en højere enhed. BMX Racing køres på en kort bane med en række hop og sving, hvor de hurtigste ryttere kan nå op på 40-50 km/t, når de gennemfører et heat, der typisk varer 35-40 sekunder.
Man kan begynde at køre BMX, så snart man kan cykle uden støttehjul!
BMX Racing disciplinen er relativt ny, både i olympisk sammenhæng og som disciplin i Danmarks Cykle Union. BMX Racing var således på det olympiske program for første gang i 2008, mens BMX-disciplinerne overgik fra Danmarks Motor Union til Danmarks Cykle Union i 2017.
På verdensplan er BMX Racing inde i en rivende udvikling, netop fordi disciplinen for 12 år siden blev olympisk. Flere og flere lande satser mere og mere, hvilket år for år øger den internationale konkurrence. I dag arbejder de mest succesfulde nationer med topprofessionelle og målrettede koncepter; ofte inspireret af den måde, der allerede arbejdes på i andre af cykelsportens discipliner.
Udviklingen af disciplinen BMX Racing har udgjort et af Danmarks Cykle Unions indsatsområder siden 2017, idet vi er i færd med at opbygge et målrettet talentudviklingskoncept med udgangspunkt i regionale samlinger, kraftcentertræning og landsholdsaktiviteter på ungdomsniveau. Og så arbejder vi målrettet med en foreløbigt relativt smal elitegruppe.
Talentudviklingskonceptet i BMX
TALENTUDVIKLINGSKONCEPTET I BMX
Siden 2017 har Danmarks Cykle Union taget de første skridt mod implementeringen af et nyt og mere målrettet talentudviklingskoncept. På nuværende tidspunkt arbejder vi med en Talentgruppe, som jævnligt træner og tager ud til internationale konkurrencer sammen. Derudover er der etableret et Kraftcenter Øst i København og et Kraftcenter Vest i Randers, ligesom vi er i færd med at organisere regionstræninger på tre regionale centre. Talentgruppetræningerne og kraftcentertræningerne er for udtagne ryttere, mens der til de regionale træninger inviteres bredt blandt alle interesserede ungdomsryttere.
Både kraftcentertræningerne, de regionale træninger, Talentgruppetræningerne og den røde tråd mellem de forskellige træninger udgør betydningsfulde indsatsområder i de kommende OL-cyklusser. Ikke mindst fordi vores Nationale Elitetræningscenter og seniorlandsholdet i fremtiden bl.a. skal befolkes af de årgange, der nu er U15-, U17- og U19-ryttere.
Regionstræning
BMX regionstræning
Regionstræningerne indgår som en del af Danmarks Cykle Unions samlede talentudviklingsstrategi for BMX Racing-disciplinen og skal fungere som et supplement til rytternes daglige klubtræning. Regionstræningerne skal være med til at fastholde og motivere ryttere, som har lyst til at deltage i mere end de lokale klubtræninger. Regionstræningerne er for ryttere i alderen 10 til 14 år, og der afvikles seks årlige træningsdage fordelt i tre geografiske regioner i sommerhalvåret. Regionstræneren er den samme i alle regioner, hvilket understøtter ønsket om en ensartet træningsstruktur. Fokus er fortsat på basale færdigheder, krydret med enkelte yderligere udfordringer sammenlignet med den daglige klubtræning.
Formål
- At understøtte og supplere den basale træning, som rytterne gennemfører i deres klubber.
- At give ryttere, der ønsker det, mulighed for at dygtiggøre sig yderlige.
- At foranledige til samarbejde mellem klubberne med henblik på udvikling af rytterne.
Regionstræningerne planlægges og gennemføres af lokale eller eksterne trænere, som i passende omfang sparer med Danmarks Cykle Unions landstræner om indholdet og linjen i træningerne. Talentkoordinatoren er hovedansvarlig for distrikttræningerne og laver den overordnede aktivitetsplan.
Regionstræningerne vil være forankret to steder i Jylland samt et sted på Sjælland. Træningerne er åbne for alle interesserede i målgruppen, og målet er, at der på hvert center afholdes 2-3 træninger årligt. Hvis deltagerantallet fordrer det, vil træningerne være opdelt i to aldersgrupper.
Deltagelse på regionstræninger vil kræve egenbetaling, som skal gå til træneraflønning samt andre fornødenheder, og det er ikke tanken, at konceptet skal give overskud. Det er tænkt som et talentudviklings- og fastholdelsesinitiativ.
Det forventes af ryttere, at de møder motiverede op, og at de besidder lysten til at udvikle sig yderligere.
Kraftcentertræning
Kraftcentertræning
Introduktion
Det samlede talentudviklingsarbejde i BMX-disciplinen skal sikre, at der er en rød tråd i træningen fra begyndere i klubberne til eliterytterne på de danske landshold.
Talentudviklingsarbejdet varetages dermed både lokalt af klubberne og centralt af Danmarks Cykle Union med det fælles mål at arbejde for både rekruttering og fastholdelse af BMX-ryttere samt at skabe den bedst mulige udviklingstrappe for flest mulige ryttere.
En hjørnesten i talentudviklingsarbejdet er, udover klubbernes og forbundets indsats, de to kraftcentre, hvor lovende, unge ryttere i sommerhalvåret inviteres til målrettede kraftcentertræninger med høj kvalitet, kvalificerede trænere og dermed gode udviklingsmuligheder.
Målsætningen for både det samlede talentudviklingsarbejde og for kraftcentrene er på sigt at udvikle seniorryttere, der er blandt de bedste i verden. Målsætningen er således IKKE at udvikle ryttere, der topper både sportsligt og motivationsmæssigt, inden de overhovedet er blevet seniorer. Og derfor arbejdes der heller ikke med det formål at skabe ungdomsresultater på kort sigt.
Når ungdomsrytterne står på rampen til en hvilken som helst konkurrence, er det et klart mål at vinde, men sejren i konkurrencen er ikke et overordnet mål i sig selv!
Kraftcentrenes formål
Det helt overordnede formål med kraftcenterkonceptet er, at kraftcentrene og det arbejde der foregår på centrene, skal højne kvaliteten af talentudviklingen. For dermed at styrke fødekæden til det danske elitelandshold. Mere specifikt:
- Kraftcentrene skal udgøre en vigtig del af fundamentet for talentudviklingen i dansk BMX. Det er her, fremtidens eliteryttere skal udvikle sig teknisk og taktisk, så de på relativ kort sigt kan træde ind på elitelandsholdet, og så de på lidt længere sigt udvikler sig til potentielle finaledeltagere og medaljevindere ved EM, VM og OL.
- Kraftcentrene skal fungere som samlingspunkter for de mest talentfulde, unge danske BMX-ryttere, som dermed ser interessante muligheder og perspektiver i BMX-disciplinen.
- På sigt skal kraftcentrene være et sted, hvor trænertalenter udvikler deres specifikke trænerkompetencer på alle relevante parametre. Således at kraftcentrene både er fødekæde til den absolutte elite for ryttere og trænere.
Ovenstående skal skabe værdi for ryttere, trænere, de lokale klubber, de involverede Team Danmark elitekommuner og Danmarks Cykle Union, ved:
- At rytterne i deres regionale træningsmiljø er en del af et velfungerende set-up, hvor de modtager kvalificeret vejledning af kompetente trænere. Og hvor de får mulighed for at træne, konkurrere og også videndele med ryttere, som på alle parametre er på niveau med dem selv. Med afgørende betydning for deres egen og deres ligesindedes udvikling og dermed for BMX-disciplinen generelt.
- På sigt at opkvalificere kraftcentertrænerne ved hjælp af den praktiske trænererfaring de får som ansvarlige under træning og konkurrence på kraftcentrene. Suppleret med relevant træneruddannelse. Til gavn for både trænerne selv og for dansk BMX.
- At Team Danmark elitekommunerne i København og Randers lokalt får mulighed for at ”brande” sig med deres indsats i forhold til borgere og samarbejdspartnere i deres lokalområde.
At dansk cykelsport på sigt kan hæve ambitionsniveauet i BMX-disciplinen og i fællesskab med Team Danmark formulere ambitiøse resultatmålsætninger ved EM, VM og OL.
Kraftcentrenes organisering
Det er essentielt, at alle interessenter er involveret i at sikre, at kraftcenterkonceptets formål efterleves, idet kraftcenterkonceptet er organiseret, som det er illustreret nedenfor:
Kraftcentrenes økonomi
Danmarks Cykle Union dækker udgifterne til aflønning af kraftcentertrænerne, og der er ikke egenbetaling for deltagelse på kraftcentertræningerne.
Kraftcenterets styregruppe
Styregruppen er det overordnet ansvarlige organ, som udstikker den strategiske retning for kraftcenterkonceptet, og som er tovholder på, at kraftcenterformålene efterleves. Det er også styregruppen, som godkender arbejdsgruppens arbejde og sammensætning.
Medlemmer af styregruppen:
- Danmarks Cykle Unions elitechef (styregruppeansvarlig)
- Danmarks Cykle Unions landstræner, BMX (overordnet kraftcenteransvarlig)
- Københavns BMX Klubs Talent & Elite ansvarlige
- Randers BMX´s formand
- Team Copenhagens idrætskonsulent
- Randers Kommunes eliteidrætskonsulent
- Team Danmarks sports manager med ansvar for cykelsporten
Styregruppen mødes to gange årligt på den styregruppeansvarliges initiativ. Det første møde finder sted før starten på kraftcentersæsonen, og her præsenterer arbejdsgruppen planen for den kommende kraftcentersæson med henblik på styregruppens godkendelse. Det andet møde finder sted efter kraftcentersæsonens afslutning, og her præsenterer arbejdsgruppen sin evaluering af den kraftcentersæson, som netop er afsluttet.
Kraftcenterets arbejdsgruppe
Arbejdsgruppen er det sportsligt ansvarlige organ i kraftcenterorganisationen. Arbejdsgruppen sammensætter kraftcenterkalenderen, laver den overordnede træningsplan, godkender ændringer i kraftcenterryttergrupperne samt sikrer, at kraftcentertræningerne fortløbende er i tråd med det Aldersrelaterede Træningskoncept (ATK) og det ungdoms- og elitelandsholdarbejde, som Danmarks Cykle Union står for.
Medlemmer af arbejdsgruppen:
- DCU´s landstræner, BMX (kraftcenteransvarlig og arbejdsgruppeformand)
- Københavns BMX Klubs kraftcentertræner
- Randers BMX´s kraftcentertræner
Arbejdsgruppen mødes to gange årligt. Det første møde finder sted, kort før kraftcentersæsonen starter, og før det første styregruppemøde afholdes. Den overordnede kalender- og træningsplanlægning, ændringer i kraftcentertrænergruppen og udtagelse af ryttere vendes på dette møde, så der ligger en plan klar til præsentation på det efterfølgende styregruppemøde. Det andet møde finder sted, når kraftcentersæsonen er afsluttet og inden det andet styregruppemøde. Her evalueres den afsluttede sæson, hvorefter evalueringen efterfølgende præsenteres på det andet styregruppemøde. Det er Danmarks Cykle Unions BMX-landstræner, som er ansvarlig for indkaldelse til møder i arbejdsgruppen.
Det er også arbejdsgruppen, der, i samråd med Danmarks Cykle Unions elitechef, eventuelt indstiller kraftcentertrænere til DCU/DIF træneruddannelserne.
Udtagelse af ryttere til kraftcentrene
Det er Danmarks Cykle Unions BMX-landstræner, der er overordnet ansvarlig for udtagelsen af rytterne til kraftcentertrupperne. Idet den enkelte klub kan indstille ryttere til vurdering til kraftcentertrænerne, som sammen med BMX-landstræneren derefter sammensætter trupperne. Ryttere der udtages til kraftcentertræningerne udtages i marts, inden kraftcentersæsonen starter.
Kraftcenterrytterne er for ryttere, som er 15 år eller ældre, og udtagelserne bygger på en helhedsvurdering, som foruden resultater bl.a. medtager fysiske, motoriske og psykologiske potentialer.
Kraftcentertrænerne
Kraftcentertrænerne har ansvaret for, at de ugentlige træningspas på kraftcentrene tager udgangspunkt i og følger de retningslinjer og den træningsplan, som arbejdsgruppen har udarbejdet. Kraftcentertrænerne står dermed med det praktiske ansvar for den regionale talentudvikling samt for at introducere rytterne til de træningsmetoder og arbejdsgange, der er på de danske ungdoms- og elitelandshold.
Kraftcentertrænerne er til stede ved alle kraftcentertræningspassene, mens Danmarks Cykle Unions BMX-landstræner deltager under udvalgte træningspas.
Når det skønnes formålstjenligt, deltager kraftcentertrænerne i Talentgruppens træningssamlinger med en praktisk træneropgave og/eller som observatører. Kraftcentertrænernes tilstedeværelse i forbindelse med disse aktiviteter skal sikre den råde tråd fra ungdomslandsholdarbejdet til kraftcenterarbejdet. Og derudover skal tilstedeværelsen bidrage til den enkelte kraftcentertræners kompetenceudvikling.
Træningsniveauer
Det samlede talentudviklingsarbejde i dansk BMX bygger på en fælles forståelse af, hvad der skal til på de enkelte trin i talentudviklingsprogrammet. Denne fælles forståelse er sat i ramme ved hjælp af en definition af de fem trin/niveauer, som talentudviklingsprogrammet bygger på. Den fælles referenceramme ser således ud:
Step 1 – Klubtræning
På dette indledende trin foregår den daglige, basale klubtræning for klubbernes medlemmer. Træningen varetages af klubbens egne trænere med fokus på udvikling af basale tekniske færdigheder samt i høj grad på rytternes glæde og trivsel. Det er også allerede på dette niveau, at den lokale identificering af ryttere med et særligt udviklingspotentiale påbegyndes.
Step 2 – Regionstræning
Regionstræningen er et supplement til rytternes daglige klubtræning, og skal være med til at fastholde og motivere ryttere, som har lyst til at deltage i mere end de lokale klubtræninger. Regionstræningerne er for ryttere i alderen 10 til 14 år, og der afvikles seks årlige træningsdage fordelt i tre geografiske regioner. Regionstræneren er den samme i alle regioner, hvilket understøtter ønsket om en ensartet træningsstruktur. Fokus er fortsat på basale færdigheder, krydret med enkelte yderligere udfordringer sammenlignet med den daglige klubtræning.
Step 3 – Kraftcentertræning
Kraftcentertræningerne er for udvalgte ryttere i alderen fra 15 år og opefter. På disse træninger fokuseres på tekniske og konkurrencerelaterede færdigheder, og træningen varetages af kraftcentertrænere, som arrangerer træninger én gang ugentligt i sommerhalvåret. På kraftcentrene foretages løbende identifikation af ryttere med potentiale til udtagelse til Talentgruppen. Kraftcentertrænerne skal være på minimum diplomtræneruddannelsesniveau.
Step 4 – Talentgruppe
Talentgruppen er at sammenligne med et ungdomslandshold, og er dermed for udvalgte ryttere i alderen 15 til 18 år. Talentgruppetræningerne fokuserer på konkurrencetræning indeholdende tekniske, taktiske og fysiske elementer. Træningerne varetages af Danmarks Cykle Unions træner(e), og rytterne tilbydes individuel sparring samt fuldt træningsprogram som supplement til træningerne. Træningerne afholdes løbende og på forskellige baner i løbet af hele året. Udover de hjemlige træningsdage afvikles én gang årligt en international træningslejr.
Step 5 – Elitelandshold
På elitelandsholdet arbejdes der målrettet og ud fra en nøje tilrettelagt og individuel årsplan. Alle ryttere på landsholdet har Danmarks Cykle Unions BMX-landstræner som deres personlige træner. Rytterne repræsenterer en lokal klub, og er derudover knyttet til Danmarks Cykle Unions Nationale Træningscenter, hvor de dagligt træner. Enkelte ryttere kan dog være bosiddende i deres lokalområde. Den enkelte rytters private situation inkluderende uddannelses- og arbejdsforhold er et fokuspunkt på dette niveau, hvor rytterne arbejder med stor træningsmængde, mange rejsedage samt heraf følgende behov for restitution.
BMX Nationalt Elite Træningscenter
BMX Nationalt Elite Træningscenter
Baggrund
Danmark er et lille land med få indbyggere, og det betyder, at vi i dansk cykelsport arbejder med en relativt smal elite, hvilket også er tilfældet i BMX Racing-disciplinen. Den logiske konsekvens heraf er, at de bedste ryttere skal træne og være så meget som muligt sammen for dermed at motivere og presse hinanden til yderligere udvikling samt for i fællesskab at opbygge den elitære kultur, som er en forudsætning, når målet er at skabe en gruppe af ryttere, som har et højt internationalt niveau.
I forlængelse af ovenstående arbejder Danmarks Cykle Union med etableringen af et landsholdsteam for både herrer og damer; et team, som skal have hjemmebane på et Nationalt Elite Træningscenter. Det Nationale Elite Træningscenter (NETC) skal udgøres af Danmarks bedste BMX-ryttere, landstræneren og det anlæg og de faciliteter, hvor landsholdsrytterne dagligt træner sammen samt af den ekspertise, som Team Danmark stiller til rådighed inden for fagområder som idrætsmedicin, sportspsykologi, sportsernæring og fysiologisk testning.
Det er planen, at landsholdsteamet med tiden skal bestå af minimum otte ryttere. Da landsholdsteamet imidlertid udelukkende skal befolkes af ryttere, som Danmarks Cykle Union vurderer, har internationalt potentiale, og altså ikke blot af dem, der er bedst i Danmark, er målet, at truppen over en 3-årig periode fra 2022 til 2024 løbende udbygges i takt med, at ryttergruppens udvikling tillader det - og det i øvrigt uden et defineret maksimalt antal ryttere.
Formål
Formålet med at etablere et landsholdsteam og et Nationalt Elite Træningscenter er at skabe et miljø, hvor de bedste seniorryttere træner sammen, sparrer med hinanden og superviseres og vejledes af landstræneren på daglig basis, hvilket anses som en afgørende forudsætning, når målsætningen er, at de bedste danske ryttere på sigt skal være så dygtige, at de er i stand til kontinuerligt at køre finaler ved European Cups, World Cups og internationale mesterskaber.
Udviklingsmålsætninger for BMX-disciplinen
- Danmarks Cykle Union ønsker at skabe en fødekæde, som sikrer, at Danmark som nation i fremtiden bliver en del af den absolutte verdenselite – ikke blot ved mere eller mindre tilfældige lejligheder, men kontinuerligt og byggende på et talentudviklings- og et elitekoncept med højt internationalt niveau.
- Danmarks Cykle Union arbejder målrettet for at skabe en kultur, hvor alle på og omkring holdet er seriøse og målrettede, og hvor en accepteret præmis er, at rytterne på landsholdsteamet skal se deres indbyrdes samarbejde, opbakning og sparring som en forudsætning for den enkelte rytters succes. Rytterne skal med andre ord lykkes med at indgå i og bidrage til et værdifuldt træningsfællesskab samtidig med, at de naturligt også er indbyrdes konkurrenter.
- Danmarks Cykle Union arbejder på at opbygge landsholdsteamet, så det i fremtiden består af minimum otte ryttere med potentiale til at køre top-20 i verden. I takt med at landsholdsteamet udvides, kan det medføre et øget behov for træningstid på det Nationale Elite Træningscenter.
Når det skønnes relevant, er der mulighed for, at U19-ryttere inviteres op til en eller flere udvalgte træninger med landsholdsteamet. Dels for at potentielt kommende eliteryttere får et indtryk af, hvilket niveau der skal til, for at de i fremtiden kan begå sig på internationalt seniorniveau. Dels for at landstræneren kan se yngre ryttere an; både sportsligt og personligt.
Sportslige målsætninger for BMX-disciplinen
- For kvindernes vedkommende målsætter vi top-16 (semifinale) placeringer ved World Cups og internationale mesterskaber i OL-cyklussen 2022-2024.
- På herresiden arbejder vi ikke med konkrete resultatmålsætninger i perioden 2022-2024. I OL-cyklussen 2025-2028 derimod er det vores mål minimum at køre top-16 (semifinale) ved både World Cups og internationale mesterskaber.
- Op til OL 2024 skal vi have mindst én dansk damerytter i top-16 og mindst én dansk herrerytter i top-24 på verdensranglisten.
- I talentudviklingssammenhæng formulerer vi ikke specifikke resultatmålsætninger, idet vi selvfølgelig forsøger at vinde, hver gang vi er til start. På dette niveau er det altoverskyggende mål i stedet at skabe den fødekæde af ryttere, som i de kommende år skal befolke vores landsholdsteam.
København som hjemsted for det Nationale Elite Træningscenter i 2022-2024
I perioden 2022-2024 og dermed frem mod OL i Paris 2024 er det Nationale Elite Træningscenter placeret i København med Københavns BMX Klubs træningsanlæg som hjemmebane.
Træningscentrets placering i København medfører en geografisk nærhed til Danmarks Cykle Union og ikke mindst til Team Danmark og de faciliteter og den ekspertise, som Team Danmark stiller til rådighed. Det gælder styrketræningsfaciliteten i Idrættens Hus, Team Danmarks fysiologiske testcenter samt Ballerup Super Arena, som løbende anvendes i forbindelse med arbejdet med teknologisk udvikling af materiel og udstyr. Derudover har det stor betydning, at rytterne på landsholdsteamet med udgangspunkt i København er i daglig nær kontakt med Team Danmarks fageksperter, som de dermed på bedste vis har adgang til at samarbejde med. Langt hovedparten af Team Danmarks faglige ekspertise, som rytterne gør stor brug og har megen gavn af, er således samlet i Idrættens Hus i Brøndby.
Det er også væsentligt for placeringen af det Nationale Elite Træningscenter i København, at der her findes en bane med international standard. En bane, hvor der skal køres VM i 2025, og hvor landsholdsteamets ryttere dermed vil have en stor fordel, da det til den tid vil have været deres hjemmebane i 3-4 år.
Sidst men ikke mindst er København Danmarks hovedstad, hvilket betyder, at der her findes en lang række uddannelsesmuligheder, samt ikke mindst en international lufthavn med tilhørende god indenrigsinfrastruktur samt gode flyforbindelser til hele verden.
Samarbejdet mellem Danmarks Cykle Union og værtsklubben
Det er vigtigt for Danmarks Cykle Union, at landsholdsteamet på en god og for begge parter formålstjenlig måde bliver en del af de daglige aktiviteter på værtsklubbens bane. Danmarks Cykle Union ser det i den forbindelse som en fordel for den lokale BMX-klub, at de allerbedste danske ryttere har deres daglige gang på klubbens anlæg, da de lokale ryttere dermed jævnligt har mulighed for at træne med og lade sig inspirere af elitelandsholdsrytterne og den kultur, der hersker på landsholdsteamet.
Det er vigtigt og naturligt, at rytterne på landsholdsteamet med deres adfærd på bedste vis bidrager positivt og loyalt til værtsklubbens dagligdag og herunder fælles træninger.
Landsholdsrytterne betaler det samme kontingent til værtsklubben som de lokale klubryttere, men forbliver medlemmer af de lokale klubber, som de kommer fra, og hvor de har udviklet sig til landsholdsryttere fra barnsben.
Sportsplan
Sportsplan
Introduktion
Sportsplanen er en oversigt over, hvilke ryttere Danmarks Cykle Union arbejder med i hhv. Talentgruppen og i Eliten. Og derudover skitserer Sportsplanen vores tilgang til udtagelser og deltagelse i internationale konkurrencer. I tilfælde hvor det er formålstjenligt, vil Danmarks Cykle Unions landstræner og elitechef foretage ændringer af planen i løbet af året.
Det er de landstræneren og elitechefen, der står for alle sportslige beslutninger vedrørende landsholdene, og derfor er det også naturligt, at forældre, personlige trænere eller andre ikke involveres i de prioriteringer, der foretages i den forbindelse. På ungdomslandshold er hovedfokus primært på udvikling og i mindre grad på resultater, hvilket både viser sig i de sportslige forventninger, i udtagelserne til Talentgruppen og i vores omtale af ungdomslandsholdene, der er betydeligt mere begrænset end elitelandsholdenes eksponering.
Talentgruppen
Danmarks Cykle Union arbejder på talentudviklingsområdet med Talentgruppen, som udtages af landstræneren i samarbejde med landstrænerens assistent (Kenneth Rose). Rytterne i Talentgruppen bliver udtaget til landsholdssamlinger, og er derudover forpligtet til at aflevere månedlige træningsregistreringer, som de løbende kan forvente respons på fra landstrænerne. Månedlig fremsendelse af træningsregistreringer er en forudsætning for at være en del af Talentgruppen.
Talentgruppens sammensætning er fleksibel, hvilket betyder, at der løbende kan forekomme ind- og udskiftninger. Rytterne udtages ud fra en helhedsbetragtning af deres potentiale, idet målet med talentudviklingsarbejdet er, på lang sigt at skabe fremtidige internationale eliteryttere.
Talentgruppen for 2024 ser ud som følger:
I forhold til World Cups, EM og VM er pladserne ikke forbeholdt Talentgruppen, og juniorryttere der ikke er en del af Talentgruppen, kan dermed udtages til disse konkurrencer på lige fod med rytterne i Talentgruppen.
Udtagelse til og deltagelse i konkurrencer for Talentgruppen
Alle udtagelser og vurderinger af juniorrytterne varetages af landstræneren og assistenten i fællesskab. Udtagelser til konkurrencer sker på baggrund af en helhedsvurdering af rytterens generelle niveau og potentiale, deres tekniske evner på cyklen samt tidligere præstationer og evnen til at præstere i konkurrence. Udtagelser sker dermed ikke med udgangspunkt i rytterens rangering alene.
EM
Danmarks Cykle Union udtager juniorryttere til EM, såfremt det vurderes, at rytternes aktuelle niveau er tilfredsstillende i forhold til at kunne præstere ved EM. Dette uanset om rytterne er, eller ikke er en del af Talentgruppen. Hvis ingen ryttere skønnes at have et passende og tilfredsstillende niveau, udtages ikke juniorryttere til EM, ligesom der vil ikke være mulighed for privat tilmelding.
VM
Danmarks Cykle Union udtager også juniorryttere til VM, hvor der fra UCI´s side er defineret en deltagerbegrænsning i juniorklassen. Som for EM er alle ryttere i spil, uanset om de er, eller ikke er en del af Talentgruppen. Danmark forventes i 2024 at have én plads i Junior Women og to pladser i Junior Men. Også for VM gælder det, at der udelukkende udtages ryttere, hvis deres niveau anses for tilfredsstillende. Er dette ikke tilfældet, udtages ikke juniorryttere til VM, ligesom der vil ikke være mulighed for privat tilmelding.
World Cups
Som for mesterskaberne udtager Danmarks Cykle Union også ryttere til World Cups, og også her gælder det, at der kunne udtages ryttere, hvis niveauet skønnes højt nok. Og uanset om relevante ryttere er, eller ikke er en del af Talentgruppen. I disse tilfælde deltager juniorryttere på lige fod med eliterytterne. Som ved de internationale mesterskaber, vil der ikke være mulighed privat tilmelding til World Cups.
Elitegruppen
Der arbejdes i det daglige med en landsholdstrup, som er en del af det Nationale Elite Træningscenter (NETC), og som er udtaget af landstræneren. Landstræneren er også de enkelte rytteres personlige træner. Gruppen er fleksibel, hvilket betyder, at der løbende kan forekomme ind- og udskiftninger. Rytterne i Elitegruppen skal have potentiale til på sigt at kunne præstere topresultater på højeste internationale niveau og/eller point til Nations Ranking.
Elitegruppen for 2024 ser ud som følger:
Alle udtagelser og vurderinger af eliterytterne varetages af landstræneren, som i det daglige sparrer med både assistenten og Danmarks Cykle Unions elitchef. Udtagelser til konkurrencer sker på baggrund af en helhedsvurdering af rytternes generelle niveau, deres tidligere præstationer samt deres evne til at præstere i konkurrence. Og dermed altså ikke nødvendigvis med udgangspunkt i rytterens rangering.
Udtagelse til og deltagelse i konkurrencer for Elitegruppen
EM
Danmarks Cykle Union og det danske elitelandshold deltager i EM, men det er ikke givet, at alle ryttere fra Elitegruppen udtages. Det kræver således, at den enkelte rytter skønnes at have et passende niveau på udtagelsestidspunktet, ligesom der også vil være økonomiske overvejelser i spil. Ryttere som ikke er en del at NETC har også mulighed for at komme i betragtning til udtagelse til EM, men det kræver dialog med landstræneren samt på baggrund heraf en sportsligt begrundet vurdering og udtagelse. Der vil ikke være mulighed for privat tilmelding til EM.
VM
Danmarks Cykle Union og det danske elitelandshold deltager også i VM, hvor UCI har formuleret en deltagerbegrænsning også i eliteklassen. Danmark forventes i 2024 at have fire pladser i Elite Women og to pladser i Elite Men. Som ved EM, er det ikke givet, at alle ryttere fra Elitegruppen udtages, eller at alle pladser benyttes. Også her kræves det således, at den enkelte rytter skønnes at have et passende niveau på udtagelsestidspunktet, ligesom der her vil også indgå økonomiske overvejelser i udtagelsesgrundlaget. Ryttere som ikke er en del at NETC har også mulighed for at komme i betragtning til udtagelse til VM, men det kræver dialog med landstræneren samt på baggrund heraf en sportsligt begrundet vurdering og udtagelse. Ryttere som er en del af NETC prioriteres før ryttere, som ikke er en del af NETC, hvis antallet af kvotepladser betyder, at der ikke er mulighed for at udtage alle de ryttere, som ellers har sportsligt niveau til en udtagelse. Heller ikke til VM vil der være mulighed for privat tilmelding.
World Cups
Som for mesterskaberne udtager Danmarks Cykle Union også ryttere til World Cups, og også her gælder det, at der kunne udtages ryttere, hvis niveauet skønnes højt nok. Som ved de internationale mesterskaber, vil der ikke være mulighed privat tilmelding til World Cups. Ryttere som ikke er en del at NETC har også mulighed for at komme i betragtning til udtagelse til World Cups, men det kræver dialog med landstræneren samt på baggrund heraf en sportsligt begrundet vurdering og udtagelse.
Konkurrencer/udtagelser for Talentgruppen og Eliten
Team set-up ved European Cups, World Cups, EM og VM
Ved udtagelse til European Cups, World Cups, EM og VM vil Danmarks Cykle Union stå for tilmelding samt den overordnede rejseplan og herunder bookning af hotel, biler, fly mv. i samarbejde med den enkelte rytter. Danmarks Cykle Union vil derudover stille op med et passende team set-up og herunder telt, ruller, analyse, coaching mm.
Danmarks Cykle Unions forventninger til ryttere i konkurrencer
- At rytterne kører i forbundets landsholdstrøje uden personlige sponsorlogoer.
- At rytterne bærer det udleverede fritidstøj under rejse, på hotel og på venue.
- At rytterne er vedforberedte hjemmefra, så cykel og udstyr er i ordentlig stand.
- At rytterne følger DCU’s vejledende retningslinjer for kommunikation både til pressen og på de sociale medier (se nedenfor).
- At rytterne er indstillede på at samarbejde med DCU trænere og staff.
- At rytterne optræder som gode rollemodeller og udøver Fair Play.
- At den enkelte rytter bidrager til den gode stemning på holdet, viser respekt og indgår positivt i sparring med andre ryttere.
Landsholdsrytternes kommunikation
Landsholdene er Danmarks Cykle Unions ”varemærke”, og derfor skal presse- og medieomtale udelukkende varetages af kommunikationsafdelingen i DCU. Som landsholdsrytter regner vi med, at du stiller op i forskellige interviewsammenhænge, og at du repræsenterer dansk cykelsport på den bedst mulige måde.
Du er velkommen til at dele fotos af dig selv i landsholdstøj på de sociale medier, så længe du respekterer følgende retningslinjer:
- Du bedes tagge/nævne Danmarks Cykle Union – hvormed du bliver en positiv ambassadør for DCU.
- Du må ikke tagge eller nævne dit team eller egne sponsorer på fotos, hvor du er iført landsholdstøjet, ligesom du heller ikke må lave ”product placement” eller på anden måde reklamere. Dit team eller din klub er velkommen til at dele dit opslag på de sociale medier efterfølgende.
- Det er vigtigt, at du til hver en tid er iført det cykeltøj, den hjelm og/eller det fritidstøj, du har fået udleveret af DCU – og altså ikke teamtøj på de områder, hvor du får udleveret udstyr af DCU.
Brug venligst følgende tags på de sociale medier (Facebook & Instagram):
#danmarkscykleunion, #postnord, #parentini, #vielskercykelsport
Talentudviklingskonceptet i dansk BMX
Kom godt i gang
For at komme i gang med BMX skal du tage kontakt til en lokal klub.
Mange klubber har begynderhold, hvor du vil blive modtaget af erfarne hjælpere, der kan guide dig gennem din første oplevelse med BMX.
Dansk BMX har et rigt klubliv, hvor både gamle og nye og små og store ryttere har et godt sammenhold. Mange af de store konkurrencer bliver afviklet i weekenderne, hvor hele familien er med.
BMX er for alle aldre - fra de yngste på løbecykler til de erfarne i cruiser-klassen!
Landsholdet
Kasper Olsson
Dorte Balle
Marcus Leth
Magnus Dyhre
Malene Kejlstrup
Jonas Idskov
Jakob Sardag
BMX-udvalget
Mads Kronborg Agesen
Formand
✉ mads@smartgate.dk
✆ +45 25117681
Martin Gardezi Aggergaard
Udvalgsmedlem
Steen Sejer Elkær-Hansen
Udvalgsmedlem
✉ steensejer@hotmail.com
✆ Mob. +45 22 73 80 81