Træningsanbefalinger
Tilpasninger til og effekter af træningen bestemmes først og fremmest af træningsopbygningen. Dette gælder ikke mindst udholdenhedsidrætter som cykling, som jo bl.a. karakteriseres ved stor træningsmængde. Træningsopbygningen relaterer til:
- Træningsbelastning (produktet af træningsmængde og -intensitet)
- Træningsfrekvensen (antallet af træningspas)
- Progression (udvikling i træningen)
Der er således to helt grundlæggende faktorer, som skal overvejes og koordineres i forbindelse med træningsplanlægningen: Hvor stor skal træningsmængden være, og hvordan skal træningsintensiteten tilpasses, så udbyttet bliver optimalt?
Det er oplagt, at træningen ikke skal tilrettelægges på samme måde hele året, da de ydre omstændigheder (sæson/off-season, formtoppe, vejrlig m.v.) skal indregnes i planlægningen.
Discipliner, hvor konkurrencesæsonen er placeret i sommerhalvåret, bør tage udgangspunkt i en kortere pause efter endt sæson efterfulgt af et forløb, hvor træningen – både mængde og intensitet – langsomt bygges op mod den efterfølgende sæson.
Disse retningslinjer kombineres og tilpasses den enkelte rytters individuelle behov.
Download konkrete træningsanbefalinger her
- Samlede træningsanbefalinger (damer, herrer, U17, U19, U23)
- Træningsoplæg U17
- Træningsoplæg U19
- Intervaltræning
Styrketræning (af Team Danmark)
Årshjul for træning på landevej
Når sæsonen er afsluttet, er det vigtigt, at rytteren holder en kortere pause for at restituere både fysisk og mentalt. Ud fra et teoretisk synspunkt vil to ugers total pause som regel være tilstrækkelig. En måneds pause kan imidlertid også være hensigtsmæssig, hvis rytteren føler sig meget udbrændt efter sæsonen. Når pausen afsluttes, er det oplagt at starte stille og roligt med kortere ture hver anden dag. Træningen kan i denne periode med stor fordel suppleres med andre former for idræt (svømning, boldspil, gymnastik m.v.).
I pausen planlægges vintertræningen overordnet med udgangspunkt i målsætninger for den kommende sæson.
Det vil for de fleste ryttere være fra dette tidspunkt, at træningen overordnet følger en specifik træningsplan. Det er første måned, hvor en bestemt træningsmængde skal opnås. For nogle kategorier af ryttere vil det fortsat være en god ide at kombinere den specifikke cykeltræning med andre træningsformer.
Der er ikke grund til at gennemføre perioder med høj intensitet (intervalkørsel), da fokus på dette tidspunkt skal være rettet imod at opbygge en grundform, som senere vil sætte rytteren i stand til at gennemføre (og restituere fra) hårdere træning. Af samme grund er det typisk ikke nødvendigt at planlægge deciderede hvileperioder på dette tidspunkt.