Gå til hoved-indhold

Grand Prix Herning er en specialitet i særklasse

22.05.2024
  • 1 af 1
    Foto: Peter Ahm
Den danske forårsklassiker i Midtjylland byder på en ny rute med mere grus og en længere finale, og der er lagt op til en hård og hektisk dag på heden, som bliver mindeværdig for både ryttere og tilskuere.

Grand Prix Herning er kendt for at være et hårdt løb med grusveje, styrt og punkteringer. I år skal rytterne prøve kræfter med en ny rute, der kræver mere teknisk snilde og stærkere stænger. Ruteændringen skyldes særligt, at Den Gyldne Middelvej ikke længere eksisterer, men arrangørerne har gjort sit for at skabe et løb, der bliver mindst lige så udfordrende, når startskuddet lyder lørdag formiddag.

”Vi har lavet en helt ny rute. Den Gyldne Middelvej er revet op, så den har vi ikke længere. Men vi har tilføjet flere grusvejskilometer fordelt på flere sektioner. Finaleomgangen i Herning er blevet længere, og nu med en grusvej i byen, så der bliver endnu mere cykelløb at se for publikum,” fortæller Frede Madsen, der er ansvarlig for rute og sikkerhed ved GPH.

Et betydningsfuldt løb
Grand Prix Herning blev kørt første gang i 1992 og er blevet vundet af blandt andre Bjarne Riis, Frank Høj, Michael Sandstød, Alex Rasmussen, Lasse Norman Leth og Mads Würtz Schmidt. Sidste år vandt den danske World Tour-rytter Mathias Norsgaard, der kørte fra alt og alle i et formidabelt soloridt, og efterfølgende lagde han ikke skjul på, at løbet fylder meget for de danske ryttere.

Feltets begejstring for GPH er da heller ikke noget, der går ubemærket hen for Frede Madsen: ”Grand Prix Herning betyder meget for danske cykelryttere. Vi har en klar fornemmelse af, at vores løb og DM er de danske endagsløb, som rytterne helst vil vinde. Udenlandske hold bliver ofte overrasket over, hvor hårdt løbet er. Måske får de ikke forberedt sig grundigt nok og får et lille chok, men de vil altid gerne komme tilbage.”

Det unikke ved GPH er de mange grusveje, der gør, at løbet bliver kørt som en ægte klassiker. Der er intense positionskampe ind mod grusvejene, og det ender altid med at blive et udskilningsløb, hvor rytterne falder fra bagest i feltet. Det skaber en særlig dynamik, hvor alt skal gå op i en højere enhed, hvis man skal vinde løbet. Sidste år gennemførte blot 40 ryttere, og det er altid et udmattet felt, der krydser målstregen.

Lokal opbakning og stærkt fællesskab
Grand Prix Herning har etableret sig som en væsentlig del af den hjemlige landevejssæson, og løbet betyder også meget for byens indbyggere. På torvet og langs rundstrækningen i Herning er der god stemning og en behagelig atmosfære til løbsdagen, og arrangørerne oplever solid lokal opbakning fra både kommunen, erhvervslivet og frivillige ildsjæle, der engagerer sig i forberedelserne.

Frede Madsen fremhæver særligt kommunens engagement og samarbejde: ”Vi har et kanongodt samarbejde med kommunen. Når vi har veje, der har brug for en kærlig hånd, er kommunen ikke længe om at løse problemet. Løbet, og sporten generelt, betyder meget for byen. Herning vil gerne være en aktiv kommune med sportsbegivenheder, og Grand Prix Herning er med til at skabe den profil.”

Ingen TV, men ta’ til Herning og mærk suset
Når GPH køres lørdag d. 25. maj, bliver det desværre uden TV-transmission. Sidste år havde TV2 livedækning af løbet, hvilket ikke har kunnet lade sig gøre i år. Men hvis vejrguderne ikke spiller os et uforudsigeligt puds, ser det ud til, at løbet vil blive afviklet under fuld sol og i mild vind, så der er god grund til at tage til Herning og se Danmarks måske bedste endagsløb.

Grand Prix Herning bliver en endnu engang en hård fornøjelse, og Frede Madsen ser frem til lørdagens forårsklassiker og kulminationen af mange måneders arbejde: ”Det er altid imponerende at se 150 toptrimmede ryttere stå klar på torvet. Vi er stolte over at kunne afvikle et godt løb, og når man kører over målstregen en sidste gang, trækker man lige vejret dybt og nyder et dejligt øjeblik.”

Allerede dagen efter skal feltet krydse Lillebælt og køre Fyn Rundt, der er Danmarks ældste landevejsløb og en sand folkefest.

Læs mere om Grand Prix Herning her

DCU stiller med et dansk landshold bestående af:
Nicklas Pedersen (TDT-Unibet)
Rasmus Søjberg Pedersen (Decathlon AG2R La Mondiale Development Team)
Mathias Bregnhøj (Sabgal/Anicolor Cycling Team)
Julius Johansen (Sabgal/Anicolor Cycling Team)
Jaspar Lonsdale (Ciclistica Rostese)

Læs mere om landsholdet til Grand Prix Herning her

Tilbage