Gå til hoved-indhold

Postnord Danmark Rundt 2024 ruter og teams

21.02.2024
  • 1 af 2
    Foto: Mario Stiehl
  • 2 af 2
Tirsdag den 20. februar inviterede Danmarks Cykle Union og PostNord til pressemøde. Gladsaxe Rådhus dannede rammen, da ruter, start/målbyer og deltagende teams i Danmarks største tilbagevendende sportsbegivenhed, PostNord Danmark Rundt, blev præsenteret.

Onsdag den 14. august klikker 133 ryttere i pedalerne til den 33. udgave af PostNord Danmark Rundt. I dette års udgave bliver det med start i Holstebro, som et led i byens 750 års jubilæum.

Holstebro lægger asfalt til løbets nyskabelse og så er byen med de stolte kultur traditioner, præcis 350 år ældre end løbes navne- og hovedsponsor PostNord, der fejrer 400 års jubilæum i 2024.

Og det er året med store tal, for endnu et jubilæum vil kunne fejres under dette års rundtur, da det er 25. gang at Vejle har en etape afslutning. Dette fejres med en regulær Kongeetape, når rytterne allerede på løbets anden etape skal tilbagelægge godt 230 kilometer med over 2.000 højdemeter. Løbets tre første etaper afvikles i Jylland, hvorefter feltet rykker til Sjælland hvor rytterne, efter fem etaper og i alt 736,4 km, slutter i Gladsaxe.

PostNord Danmark Rundt, der er rangeret som ProSeries løb på UCI’s Europe Tour, byder på nedenstående fem etaper.

14. august | 1. etape:              Holstebro - Holstebro, 13,7 kilometer. (Holdløb)
15. august | 2. etape:              Ringkøbing - Vejle, 231,3 km.
16. august | 3. etape:              Kolding – Haderslev, 156,1 kilometer.
17. august | 4. etape:              Store Heddinge - Holbæk, 177,7 kilometer.
18. august | 5. etape:              Roskilde - Gladsaxe, 157,5 kilometer.

Morten Anderson, formand for Danmarks Cykle Union ser frem til dette års PostNord Danmark Rundt: "Den enorme opbakning til PostNord Danmark Rundt, vi oplever i disse år, viser, at cykelsporten for alvor har vundet indpas i danskernes hjerter, og vi glæder os til for 33. gang at komme rundt i landet, til pyntede byer og begejstrede tilskuere. PostNord Danmark Rundt er ikke kun en folkefest, men på alle måder vigtigt for dansk cykelsport, og det kan kun lade sig gøre at præsentere et løb på det her niveau med den massive indsats fra frivillige og naturligvis vores store sponsorstøtte. I år glæder vi os over at kunne fejre PostNord Danmarks 400 års jubilæum, og så er Vejles legendariske stigninger med for 25. gang, så der er masser af fejre, når rytterne atter drager gennem vores smukke sommerlandskaber".

Jesper Tikiøb, eventchef i Danmarks Cykle Union glæder sig naturligvis også:

”Dansk Cykling viser sig i disse år frem på fornemste vis. På de store arenaer er de danske ryttere toneangivende og inspirerende at følge og danskerne har i den grad taget cyklingen til sig.

På den hjemlige asfalt skal der også i 2024 udkæmpes drabelige kampe, og igen i år glæder vi os til at invitere danske- og udenlandske teams, til årets store idrætsbegivenhed PostNord Danmark Rundt. Det er 33 gang løbet køres. Det er en stolt tradition, som vi værner om. Men vi står ikke stille - vi hviler ikke på laurbærrene, så igen i år har vi udviklet på konceptet og vi glæder os til at sende rytterne afsted på den første holdtidskørsel i løbets historie. Det sker på første etape, Holstebro – Holstebro. Jeg glæder mig til vi skyder løbet i gang til august og håber på stor tilslutning i start- og målbyerne samt langs ruten”.

Jens Kasler er gennem en årrække sportslig ansvarlig for PostNord Danmark Rundt, og dermed ansvarlig for bl.a. ruter og kontakt med de deltagende teams. Han knytter disse kommentarer til det kommende løb: ”Siden 2021 og frem til nu, er der gjort forsøg på, hvert år, at skabe nye tiltag, med henblik på en kontinuerlig udvikling af løbet. 2024 er ingen undtagelse, da løbes indledes med en 13,7 km lang holdtidskørsel i Holstebro,” fortæller kasler.

Løbet slutter i Gladsaxe, som havde en afslutning sidste år. Til det siger Jens Kasler: ”Vi så sidste år, at Bagsværd Hovedgade kunne skabe en fantastisk ramme om en etape afslutning. Derfor er vi glade for, at vi kunne komme tilbage og igen har vi lagt løbets afslutning på samme sted. Jeg forventer igen i år mange mennesker langs den 5 km lange rundstrækning.”

Opgaven med at sammensætte feltet er altid udfordrende og det har ikke ligefrem været nogen let opgave at sammensætte det års felt. Om det siger Jens kasler: ”Der er ingen tvivl om, at det i år har været utroligt svært at tiltrække samme stærke felt som de tidligere år. Vi kigger ind i en yderst sammenpresset UCI kalender, først med OL, og samtidigt med PostNord Danmark Rundt, køres der både Polen Rundt og La Vuelta Espana. Men trods det, er jeg stolt over at det er lykkes at skabe et yderst spændende felt, med 2 World Tour hold, 9 ProTeams hold, 7 Continental hold, samt et dansk landshold. Med hold som Team DSM–Firmenich, Team Alpecin-Deceuninck, Lotto Desty samt UNO-X, som alle kører Tour de France, er løbet sikret et højt sportsligt niveau,” slutter Jens Kasler.

LØBETS ETAPER

Første etape: Holstebro – Holstebro            13,7 km.

Den 33. udgave af PostNord Danmark Rundt får en historisk start i Holstebro. Løbet indledes nemlig med en 13,7 km lang holdtidskørsel. Holdtidskørsel har aldrig tidligere været kørt i PostNord Danmark Rundt.

Efter starten ved byens berømte kunstmuseum køres der ad Viborgvej, til venstre ad Sletten, forbi Vandkraftsøen, inden holdene passerer mellemtiden ved 7,5 km. Efter passagen kører rytterne ind i Mejdal, inden det går ad store veje ind til mål. Målet er placeret ud for Musikteatret helt centralt i byen. Ruten er på 13, 7 km og stort set flad, og den må betegnes som teknisk let.

Dette års PostNord Danmark Rundt er en del af fejringen af byen 750-årsjubilæum, som fejres gennem hele 2024. Det er 10. gang løbet besøger Holstebro.

Anden etape: Ringkøbing – Vejle                    230 km.

Dette års absolutte Kongeetape. 2000 højdemeter fordelt på 231,3 km venter rytterne.

Starten går i Ringkøbing, der for tredje gang er vært for starten på en PostNord Danmark Rundt-etape. Siden sidste besøg tilbage i 2015 har det været et ønske for løbsorganisationen at vende tilbage til den smukt beliggende vestjyske perle.

Efter den officielle start begiver feltet sig ned langs Ringkøbing fjord, inden byerne Skjern og Tarm passeres. Efter Tarm er ruten de næste godt 80 km ret ukompliceret, hvor feltet skal gennem den tidligere DM-værtsby Grindsted. Efter 87 km. når feltet frem til Billund, hvor feltet blandt andet passerer Legoland.

Med godt 120 km til mål begynder etapens hårde del med opkørslen til Blue Horse. Herefter følger en 11 km rundstrækning ved Egtved, som skal gennemkøres i alt tre gange. Efter Egtved går det ind mod Vejle, hvor de klassiske stigninger Tørskind og Østengård skal passeres to gange. I Vejle skal én af Danmarks hårdeste bakker forceres: Chr. Winthers vej, som blot for anden gang er med i PostNord Danmark Rundt.

Etapen afsluttes med tre omgange på den efterhånden legendariske 11 km rundstrækning, hvor stigningerne Gammel Højenvej, Koldingvej, og ikke mindst Kiddesvej skal forceres.

Det er 25. gang, at Vejle er mål by for en etape i PostNord Danmark Rundt.

Tredje etape: Kolding – Haderslev                 178 km.

I 2022 var det Tour de France, i 2023 var det Tour of Scandinavia, og i 2024 er det PostNord Danmark Rundt, der har henlagt en etape i det naturskønne område mellem Kolding og Haderslev. Hvor Tour de France kørte videre sydpå til Sønderborg, har PostNord Danmark Rundt akkurat som Tour of Scandinavia Haderslev som målby.

Efter præsentation af rytterne på Aksel Torv i Kolding midtby og den obligatoriske neutrale start, køres der til Gelballe, hvor dagens første bakkespurt er henlagt. 

Efter pointene er fordelt, køres retur gennem Kolding by og videre sydøst på mod Skamlingsbanken, Hejlsminde og Christiansfeld, hvor rytterne skal kæmpe om point til den grønne pointtrøje.

Når den historiske by Christiansfeld er lagt bag feltet, køres der mod sydvest til Vojens, hvor der ved Tørning Mølle igen skal dystes om vigtige point til bakketrøjen.

Fra Tørning Mølle begiver feltet sig nordøst om Haderslev, inden feltet ad små kringlede veje rammer rundstrækningen efter 138 km. Her venter der tre omgange på en 8,2 km lang rundstrækning, og det hele skal afgøres på den 1100 m lange målbakke på Chr. X’s vej. At bakken er hård nok til at gøre en forskel, beviste Cecilie Uttrup Ludwig, da hun med en eksplosiv afslutning sikrede sig etapesejren på sidste etape af Tour of Scandinavia i 2023.

Det er 6. gang, at Kolding er startby for PostNord Danmark Rundt, mens Haderslev blot én gang tidligere har været målby.

Fjerde etape: St. Heddinge – Holbæk          180 km.

Efter at Stevns kommune igennem de seneste år har været vært for bl.a. U23 DM, Demin Cup og DM i holdløb var det naturligt, at kommunen også en dag skulle være en del af PostNord Danmark Rundt. Det sker nu med St. Heddinge som startby for 4. etape.

Af dagens 177 km køres de første 40 km rundt på Stevns, hvor feltet bl.a. kommer til Rødvig, forbi Stevns fyr og det smukke Vallø Slot. Efter etapens første spurt i Herfølge går etapen mere eller mindre direkte nordpå til Ringsted og videre til St. Merløse, hvor dagens anden spurt ligger. Efter 104 km skal rytterne ud på en 10 km ret hård omgang ved Maglesø/Mørkemosen. Rundstrækningen skal gennemkøres tre gange. Når de tre omgange er veloverståede, går ruten ad små veje til Holbæk via den smukke vej langs Isefjorden.

Fjerde og næstsidste etape afsluttes med en 6 km lang rundstrækning i hjertet af Holbæk, hvor rytterne tre gange skal op ad Ahlgade, inden vinderen kåres på Havnevejen.

Det er første gang, at Stevns kommune er med i PostNord Danmark Rundt, mens Holbæk har været målby blot to gange tidligere, i 2013 hvor en ung Wilco Keldermann sejrede, og i 1996 hvor Jesper Skibby sejrede blot 2 sek. foran hovedfeltet.

Holbæk kommune har de seneste år bl.a. været vært for Demin Cup-finalen, UCI Gran Fondo, samt Cross DM. Så det er bekræftelsen på et rigtig godt cykelsamarbejde, på en lang række områder, der nu kommer til udtryk. Etapeafslutningen er således blevet til i et stærkt samarbejde mellem DCU, Holbæk Kommune og Sparekassen Sjælland-Fyn.

Femte etape: Roskilde – Gladsaxe              160 km.

Roskilde by har altid været dybt forankret i dansk cykelsport, for udover at have en stærk lokal cykelklub, som har fostret mange store navne, så er byen også vært for Danmarks ældste cykelløb: Stjerneløbet. Der er dog ingen tvivl om, at Roskilde for alvor kom på ”verdenskortet” i 2022, da byen var startby for anden etape af Tour de France.

Efter præsentationen af rytterne på Stænder Torvet med Domkirken som en smuk kulisse, begiver feltet sig sydøst på mod Tune, Karlslunde og Greve, inden ruten igen går nordpå til Taastrup. Fra Taastrup skal rytterne videre til Hedehusene, Gundsømagle og Jyllinge. Ved Veksø kommer feltet nu ind i et mere bakket område, hvor årets sidste bakkespurt (efter 110 km) skal afgøre kampen om den prikkede trøje. Fra Ganløse går det via Måløv og Værløse ind til den publikumsvenlige rundstrækning i Bagsværd. Det er samme afslutning, som i 2023 dannede rammen om en eventyrlig afslutning på fjerde etape med verdensstjerne Fabio Jakobsen som en populær vinder af etapen. Det er fjerde gang, at Roskilde er startby, mens det blot er anden gang, at Gladsaxe kommune er vært for PostNord Danmark Rundt.

DELTAGENDE TEAMS

UCI WORLD TEAMS
Team DSM–Firmenich
Team Alpecin-Deceuninck

UCI PRO TEAMS
Team Uno-X Mobility
Team Lotto Dstny
Team Q36.5 Pro Cycling Team
Bardiani CSF Faizanè - Pro Team
Team Flanders-Baloise
Team Novo Nordisk Pro Cycling
Team Bingoal BW
TDT-Unibet Cycling Team
Tudor Pro Cycling

CONTINENTAL TEAMS
PostNord Landsholdet
Team BHS-PL Beton Bornholm
Team Airtox - Carl Ras
Team Coloquick Cycling
Lidl - Trek Development Team
Team Coop - Repsol
Team Parkhotel Valkenburg
HRE Mazowsze Serce Polski Cycling Team

Tilbage